Glutenska enteropatija

Celijakija je doživotna nepodnošljivost glutena, bjelančevine koju nalazimo u pšenici, ječmu, raži i žitaricama koje nastaju njihovim križanjem. Nerijetko je udružena s čestim nasljednim poremećajem – selektivnim nedostatkom imunoglobulina A.

Smatra se kako je celijakijom zahvaćeno približno 1% populacije što je čini najraširenijom autoimunom bolesti na svijetu.

U genetski predodređenih pojedinaca, konzumiranje glutena potiče jaku upalnu reakciju koja oštećuje tanko crijevo i remeti apsorpciju važnih prehrambenih tvari. Klinička slika celijakije može biti vrlo raznolika. U tipičnim slučajevima bolesnici su teško bolesni s proljevom i malapsorpcijskim sindromom, dok atipična klinička slika može uključivati simptome zahvaćenosti bilo kojeg organskog sustava. Atipična klinička slika bez proljeva prepoznata je kao najčešća, pa bolest ostaje neprepoznata, što je povezano s nizom ozbiljnih komplikacija.

U dojenčadi i male djece najčešći su gastrointestinalni simptomi (povraćanje, napuhnutost, proljevaste stolice, gubitak na težini, umor, slabost). U starije djece i adolescenata bolest se manifestira smanjenim rastom, anemijom i neurološkim simptomima. U odraslih osoba bolest se najčešće manifestira nespecifičnim simptomima kao što su umor, iscrpljenost, slabokrvnost, promjene na koži, osteoporoza, artritis, migrene, napuhnutost, povišeni jetreni enzimi, osteopenija i neuromuskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija neliječene celijakije povećava se s vremenom:  35% oboljelih će razviti osteoporozu; 30% će razviti druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1; 20% će patiti od anemije koja se ponavlja, a u oboljelih se povećava i rizik pobačaja (8x) i limfoma crijeva  (9x). Upravo zbog rizika od navedenih opasnih komplikacija važno je što ranije detektirati bolest.

Jednostavna bezglutenska dijeta spriječit će pojavu svih simptoma, smanjiti rizik ozbiljnih dugoročnih komplikacija i znatno unaprijediti kvalitetu života čak i u bolesnika koji nemaju kliničke simptome u trenutku postavljanja dijagnoze. Stoga je pravodobno prepoznavanje bolesti od iznimnog značenja.

Osobe koje pate od neobjašnjivih netipičnih dugotrajnih simptoma (nizak rast, nespecifični abdominalni simptomi, iritabilnost, depresija, rekurentna anemija, rijetka kosa, suha koža, umor, arthritis, oštećenje zubne cakline, neplodnost, rođenje djece male porođajne težine itd) trebale bi se javiti svom liječniku zbog testiranja na celijakiju.

Učestalost komplikacija neliječene celijakije, čak i u odsutnosti jasnih kliničkih simptoma, povećava se s vremenom:

  • 35% oboljelih će razviti osteoporozu
  • 30% oboljelih će razviti druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1
  • 20% oboljelih će patiti od anemije koja se ponavlja
  • u oboljelih je povećan rizik pobačaja (8x) i limfoma crijeva (9x)

Upravo zbog rizika od navedenih opasnih komplikacija važno je što ranije detektirati bolest.

 


 

vrh stranice