Cushingov sindrom

Cushingovim sindromom nazivamo složenu kliničku sliku koja je posljedica dugotrajno visokih razina hormona kore nadbubrežne žlijezde, kortizola i srodnih kortikosteroida. Cushingova bolest je posljedica pojačanog lučenja hormona ACTH, obično iz adenoma hipofize, a klinički je identična Cushingovom sindromu. Dijagnozu potvrđuje podatak o uzimanju kortikosteroida ili laboratorijski nalaz povišenog kortizola u krvi. Liječenje je usmjereno na uzrok.

Neovisno o etiologiji, kliničke posljedice Cushingovog sindroma su teške: intolerancija glukoze ili dijabetes, hipertenzija, dislipidemija, smetnje zgrušavanja, krhkost krvnih žila, mišićna slabost, osteoporoza, depresija i drugi psihički poremećaji, smetnje cijeljenja, disfunkcija spolnih žlijezda uz akne i hirzuitizam. Takve višestruke komplikacije rezultiraju značajnim morbiditetom i smanjenom kvalitetom života. Štoviše, nedovoljno dobro kontroliran Cushingov sindrom predstavlja vitalno ugrožavajuće stanje, uglavnom povezano s povećanim kardiovaskularnim rizicima.


Na donjem linku možete pogledati dirljivu priču o gospođi Idi koja je 14 godina patila od simptoma bolesti prije nego joj je postavljena točna dijagnoza. Idina autentična priča konkretnim primjerom ukazuje na potrebu povećanja svjesnosti o ovoj bolesti, kako pacijenti ne bi toliko dugo čekali na postavljanje dijagnoze i kako bi im se što prije omogućilo liječenje koje im može djelotvorno pomoći.

 

vrh stranice