Infekcije rodnice

Rodnica ili vagina osim općih funkcija - odvoda menstruacijske krvi i cervikalnog sekreta, dijela porođajnog kanala, organa za kohabitaciju - ima i posebnu zadaću zaštite gornjih dijelova spolnog sustava žene od infekcije. Upravo su infekcije rodnice najčešći razlog odlaska žena kod ginekologa. U približno 95% slučajeva uzročnici infekcija rodnice su gljivice, bakterije ili parazit trihomonas.

Normalni sadržaj rodnice je bjelkaste boje i mrvičast, a unutar 24h stvara se približna količina od 1 grama. U zdravih žena generativne dobi, u rodnici su i posebni bacili (Doderleinovi) koji su važan dio lokalnog obrambenog sustava. Izgradnja pak samog epitela sluznice rodnice ovisi o normalnoj hormonskoj funkciji jajnika, pa se tijekom menstruacijskog ciklusa taj epitel mijenja, i u svakoj fazi ciklusa njegove oljuštene stanice pokazuju karakteristike točno određene faze ciklusa. Te oljuštene stanice sadržavaju glikogen, a raspadaju se pod utjecajem Doederleinovih bacila, koji omogućavaju konverziju šećera dobivenog razgradnjom glikogena sve do mliječne kiseline čime se snižava pH rodnice i onemogućava razvoj vanjskih uzročnika. Ravnoteža svih nabrojanih elemenata (uredna hormonska funkcija jajnika, Doederleinovi bacili, glikogen, mliječna kiselina) preduvjet je normalne biološke funkcije vagine.

Pojačani iscjedak iz vrata maternice, deficit hormona, liječenje antibioticima, šećerna bolest i još neke druge bolesti izravno ili neizravno mijenjaju pH vagine smanjujući joj kiselost - sve to omogućuje razvoj uzročnika koji se u vaginu unose spolnim odnosom ili manipulacijama u rodnici. Iscjedak se mijenja po izgledu, količini i mirisu.

Gljivične infekcije rodnice čest su problem: čak 3 od 4 žene tijekom života ima barem jednu epizodu gljivične infekcije rodnice uzrokovanu gljivicom kandidom (Candida albicans). Od njih, približno polovina ima najmanje još jednu epizodu gljivičnog vulvovaginitisa tijekom života.

Candida albicans nalazi se u rodnici kao bezazleni nametnik ili kao patogeni uzročnik pa se zato kaže da je fakultativno patogena. Drugim riječima, tek kad se u rodnici promijene životni uvjeti tj. kad se smanji kiselost sekreta rodnice ova gljvica postaje patogena izazivajući kliničke simptome infekcije rodnice.

Simptomi gljivične infekcije rodnice su vrlo neugodni, pa ženama otežavaju normalno svakodnevno funkcioniranje: intenzivan svrbež spolovila javlja se u manje od polovice oboljelih, dok kliničkom slikom dominiraju jako pečenje i iritacija rodnice i vanjskog spolovila, pečenje prilikom mokrenja i bolni spolni odnosi. Vanjsko spolovilo je crveno i otečeno, nerijetko sa vidljivim površinskim ranicama, tzv. ulceracijama. Iscjedak iz rodnice je promijenjen, te se najčešće opisuje kao sirasti iscjedak. Tipično se znakovi infekcije intenziviraju u tjednu koji prethodi menstruaciji, dok s pojavom menstruacije najčešće nastupa olakšanje.

Vulvovaginalna kandidijaza često se javlja povezano s nekim drugim stanjim ili bolestima, kao što su dijabetes i imunodeficijencija (stanična) – prirođena ili stečena, potom u trudnoći, uz antibiotsku terapiju ili visoke doze oralnih kontraceptiva. Kandidijazu mogu provocirati i spolni odnosi jer se uslijed prisutnosti ejakulata u rodnici smanjuje njena kiselost. Upravo smanjena kiselost rodnice – iz bilo kojeg razloga – predstavlja osnovu za razvoj kandidijaze. U takvim situacijama dolazi do poremećaja lokalne ravnoteže rodnice što dovodi do bujanja gljivica. Zbog toga je kod gljivičnih infekcija rodnice od iznimnog značenja brzo uspostaviti optimalnu kiselost (takozvani fiziološki pH).

Djelotvorna pomoć u liječenju gljivičnih infekcija rodnice su Micovag Plus vaginalete koje brzo snižavaju pH rodnice. 

Specifični sastojak Micovag Plus vaginaleta je borna kiselina koja se u ispitivanjima pokazala osobito djelotvorna čak i u onih sojeva gljivica koji su otporni na uobičajenu terapiju. Zajedničkim djelovanjem borne i mliječne kiseline brzo se povećava kiselost rodnice, dok dodatak bisabolola omogućava učinak vlaženja i na taj način brzo ublažava izrazito neugodni osjećaj svrbeža i peckanja.
Trudnicama se prije primjene preporuča savjetovanje s ginekologom.

 

vrh stranice