Simtomax® GlutenCheck

Simtomax® GlutenCheck je imunokromatografski kvalitativni in vitro test za izravno otkrivanje IgA antitijela na glijadin i tkivnu transglutaminazu u punoj/kapilarnoj ljuskoj krvi, plazmi ili serumu (antiDGP, anti tTG).

Test je namijenjen probiru na celijakiju. Testiranje uvijek treba provoditi prije uvođenja bezglutenske prehrane. Rezultati testiranja moraju se tumačiti zajedno s informacijama dostupnim iz kliničke procjene pacijenta i drugih dijagnostičkih postupaka. Dijagnoza mora biti potvrđena intestinalnom/crijevnom biopsijom.

 
Celijakija ili glutenska enteropatija bolest je koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, zobi i drugim žitaricama nastalih njihovim križanjem. Klinička slika celijakije vrlo je često tiha i netipična, pa celijakija nerijetko dugo ostaje neprepoznata. Vodeći simptomi bolesti razlikuju se ovisno o životnoj dobi. U dojenčadi i male djece najčešći su gastrointestinalni simptomi (povraćanje, napuhnutost, proljevaste stolice, gubitak na težini, umor, slabost). U starije djece i adolescenata bolest se manifestira smanjenim rastom, anemijom i neurološkim simptomima. U odraslih osoba bolest se najčešće manifestira nespecifičnim simptomima kao što su umor, iscrpljenost, slabokrvnost, promjene na koži, osteoporoza, artritis, migrene, napuhnutost, povišeni jetreni enzimi, osteopenija i neuromuskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija neliječene celijakije povećava se s vremenom:  35% oboljelih će razviti osteoporozu; 30% će razviti druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1; 20% će patiti od anemije koja se ponavlja, a u oboljelih se povećava i rizik pobačaja (8x) i limfoma crijeva  (9x).

Upravo zbog rizika od navedenih opasnih komplikacija važno je što ranije detektirati bolest. 


 

Tko se treba testirati?

Ukoliko imate neobjašnjive netipične dugotrajne simptome (nizak rast, nespecifični abdominalni simptomi, razdražljivost, depresija, ponavljajuća anemija, rijetka kosa, suha koža, umor, artritis, oštećenje zubne cakline, neplodnost, rođenje djece male porođajne težine itd) trebali biste se javiti svom liječniku i s njim se posavjetovati o mogućnosti testiranja na celijakiju.

 

 

 

vrh stranice