Sažetak aktivnosti

Tvrtku Arenda d.o.o. osnovala je grupa doktora medicine s višegodišnjim iskustvom u multinacionalnim farmaceutskim kompanijama, s misijom omogućavanja brze dostupnosti inovativnih rješenja za nezadovoljene medicinske potrebe, a s primarnim usmjerenjem na supstancijalne nišne inovacije.

Tvrtka je rasla širenjem poslovanja u području medicinskih proizvoda i lijekova, kroz nove indikacijske segmente i nove teritorije.

Poslovanje tvrtke započelo je krajem 2008. godine projektom uvođenja OraSure tehnologije za pomoć u otkrivanju zazraze virusom HIV-a tipa 1/2, te potom i hepatitisa C. Ova iznimna tehnologija omogućila je implementaciju "bolničke" razine dijagnostičke pouzdanosti i u izvanbolničkim uvjetima probira na krvlju prenosive zaraze, s dodatnom prednošću detekcije protutijela iz neinfektivnog uzorka - sline. Time je postupak probira postao ugodniji za korisnike, a jednostavniji i manje rizičan za zdravstvene djelatnike.

U indikacijsko područje ginekologije tvrtka ulazi s projektom iz segmenta perinatologije tj. pravodobnog otkrivanja prijevremenog prsnuća plodovih ovoja inovativnom metodom detekcije placentnog alfa mikroglobulina u obrisku rodnice. Veliki iskorak u segment ginekologije predstavljala je registracija prve molekule u novoj skupini selektivnih modulatora progesteronskh receptora i prvog ciljano razvijenog hitnog kontraceptiva ellaOne® (ulipristalacetat). U međuvremenu je, odlukom Europske komisije, a temeljem preporuke Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove, ellaOne® iz receptnog režima izdavanja prešao u režim izdavanja bez recepta. Time je ovaj lijek postao dostupan bez odgode velikom broju žena, sve u interesu javnog zdravlja i smanjenja broja neplaniranih trudnoća i pobačaja.

Uslijedile su aktivnosti u segmentu endokrinologije i onkologije, s usmjerenjem na liječenje uznapredovalog karcinoma nadbubrežne žlijezde i Cushingovog sindroma. Riječ je o rijetkim ali vitalno ugrožavajućim indikacijama u kojima je od iznimnog značenja osigurati pravodobnu dostupnost terapijskih opcija.

Još jedan važan iskorak prema ostvarenju misije tvrtke učinjen je u području gastroenterologije i ranog prepoznavanja glutenske enteropatije otkrivanjem protutijela na novi biljeg deamidirani glijadin iz kapi krvi, čime je probir na celijakiju postao lakši nego ikad prije. S obzirom na netipičnu kliničku sliku, i ozbiljne posljedice nepravodobno prepoznate dijagnoze, pouzdani alat probira od velikog je značenja. 

U izravnoj svezi s misijom poslovanja, tvrtka je sudjelovala kao partner na Leonardo da Vinci projektu Europske komisije u području transfera inovacija (SLIM Stimulating Learning for Idea-to-Market). Temeljem svog teorijskog i praktičnog iskustva u području, svojim smo sudjelovanjem doprinijeli prepoznavanju ključnih znanja i oblikovanju i validiranju platforme za usmjerenu edukaciju za unaprjeđenje efikasnosti procesa inovacije s naglaskom na transfer inovacije u segmentu malog poduzetništva.

 

vrh stranice