SimtomaX DGP Test

In vitro brzi test za probir na celijakiju (IgA, IgG anti-DGP, i deficijencija IgA)
 
Celijakija ili glutenska enteropatija bolest je koju obilježava nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu, zobi i drugim žitaricama nastalih njihovim križanjem. Klinička slika celijakije vrlo je često tiha i netipična, pa celijakija nerijetko dugo ostaje neprepoznata. Vodeći simptomi bolesti razlikuju se ovisno o životnoj dobi. U dojenčadi i male djece najčešći su gastrointestinalni simptomi (povraćanje, napuhnutost, proljevaste stolice, gubitak na težini, umor, slabost). U starije djece i adolescenata bolest se manifestira smanjenim rastom, anemijom i neurološkim simptomima. U odraslih osoba bolest se najčešće manifestira nespecifičnim simptomima kao što su umor, iscrpljenost, slabokrvnost, promjene na koži, osteoporoza, artritis, migrene, napuhnutost, povišeni jetreni enzimi, osteopenija i neuromuskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija neliječene celijakije povećava se s vremenom:  35% oboljelih će razviti osteoporozu; 30% će razviti druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1; 20% će patiti od anemije koja se ponavlja, a u oboljelih se povećava i rizik pobačaja (8x) i limfoma crijeva  (9x).

Upravo zbog rizika od navedenih opasnih komplikacija važno je što ranije detektirati bolest. 

Simtomax (DGP) je klinički validiran brzi imunokromatografski test za otkrivanje celijakije i nedostatka IgA antitijela. Simtomax DPG otkriva antitijela prema novim biokemijskim biljezima celijakije , a ujedno otkriva i selektivni nedostatak IgA od kojega pati deset posto oboljelih od ove bolesti. Dijagnoza mora biti potvrđena biopsijom sluznice tankog crijeva.

Tko se treba testirati?

Ukoliko imate neobjašnjive netipične dugotrajne simptome (nizak rast, nespecifični abdominalni simptomi, razdražljivost, depresija, ponavljajuća anemija, rijetka kosa, suha koža, umor, artritis, oštećenje zubne cakline, neplodnost, rođenje djece male porođajne težine itd) trebali biste se javiti svom liječniku i s njim se posavjetovati o mogućnosti testiranja na celijakiju.


Demonstracijski video proizvoda

 

vrh stranice